Gokart för barn

Dela

Många barn älskar att få köra en bil på riktigt och med gokart kan deras dröm bli verklighet. Gokart, som främst syftar på de kartar som hyrs ut till privatpersoner, finns för barn så små som fem till sex år gamla men för att utöva själva sporten som kallas karting måste barnet vara minst sju år gammalt.

Det bästa är att prova på gokart genom att åka till en av banorna för gokart i Stockholm. Är sedan barnet intresserat kan det vara en idé att söka upp en klubb och höra sig för om det finns verksamhet för barn där. I Stockholm finns det flera att välja mellan, ring gärna runt och jämför för att få en känsla för vilket ställe som verkar passa det aktuella barnet.

Att tävla i karting för barn

För de inbitna barnen finns det möjlighet att börja tävla tidigt. Faktum är att det finns tävlingsklasser som startar redan vid sju års ålder. Dessa tävlingar brukar dock mest handla om uppvisningskörning.  De riktiga tävlingsklasserna startar sedan från åtta och finns i flera varianter både nationellt och internationellt.

Barnkalas med fart

Varför inte arrangera nästa barnkalas på en gokartbana i Stockholm? Oftast finns det ett antal olika paket att välja mellan beroende på intresse och plånbok. All utrustning såsom hjälmar och overaller brukar alltid finnas på plats. Det kostar förstås en slant men barnen lär få sig en oförglömlig upplevelse. Det som är viktigt vid barnkalas är att informera alla barnens föräldrar väl om att deras barn kommer att köra gokart. Det finns så klart en del risker förenade med att köra snabba bilar och arrangörerna av barnkalasen brukar kräva att all körning sker på föräldrarnas risk.

En del barn kan tycka det låter spännande med gokart först men blir rädda när de ser hur snabbt bilarna kör och hur högt de låter. Det är viktigt att ta det i barnets takt och inte pressa, det kan leda till ännu större rädsla. Många barn som blir rädda första gången klarar det utmärkt vid ett senare tillfälle, så ge inte upp om intresset finns i familjen.

Gokart för barn – att tänka på

  • Minimiåldern för att utöva sporten karting i Sverige är 7 år.
  • En del hyrbanor har mindre bilar som går att köra något tidigare än 7 år.
  • Prova gärna att köra gokart på en hyrbana innan du anmäler barnet till en klubb.
  • Tänk på att det ska vara lekfullt för att barnet ska behålla intresset. Detta gäller även då barnet börjar tävla på riktigt. Att pressa och kräva vinst kan få barnet att tröttna.
  • Gokart kräver en del utrustning om barnet börjar på en klubb. Ett tips är därför att söka begagnat då barn snabbt växer ur sina kläder.
  • När det gäller gokart i Stockholm finns ett flertal banor och klubbar att välja emellan. Hör dig för hos de olika för att ta reda på vilka som har möjlighet att ta emot barn.
  • Och sist men inte minst: ha kul med ditt barn! Hård träning blir så mycket roligare om den görs med lusten i behåll.