Gokart – tips för nybörjare

Dela

I denna artikel kommer Gokartstockolm.nu att ge dig tips om hur du som nybörjare i gokart kan känna dig säkrare och på så sätt kanske till och med vinna över dina medtävlare. Om du till exempel är med dina arbetskamrater eller några vänner och kör gokart i Stockholm är det inte konstigt om du vill briljera en smula.

Faktum är att denna guiden kan ge dig precis det försprång du behöver för att vinna och imponera på dina vänner. Nedan har vi samlat de ultimata tipsen för att du ska kunna få lite försprång på banan.

Så blir du en bättre gokartförare

  • Om möjlighet finns, försök att välja en kart som är snabb. Var samtidigt försiktig om det är först gången du kör eftersom det med en alltför snabb kart är lättare att förlora kontrollen och köra av banan. Ett tips är att hålla koll på vilka kartar som har vunnit tidigare race samma dag eller leta efter bilar med nyare däck.
  • Kör mjukt. Det är lätt att tänka att det går snabbare genom att vara häftig med gasen men genom att gasa och bromsa mjukt behålls rörelseenergin och bilen går snabbare runt hela varvet.
  • Kör in i kurvor långsamt och lämna dem snabbt genom att accelerera. Detta enkla tips är det viktigaste för den snabba gokartföraren. Hemligheten för att vinna ett gokart-race är att bibehålla rörelsemängden genom hela racet. Det är alltså detta du ska sträva efter.
  • Är du helt ny på banan kan det vara en idé att ligga bakom en mer erfaren förare och studera hur denne gör. Erfarna förare har ofta koll på hur körningen bör ske så att rörelseenergin bäst bibehålls genom hela racet.
  • Försök undvika att slira i kurvorna. Det kan se coolt ut men för nybörjaren saktar slirandet ner farten. Ett tips är att bromsa vid slutet av varje raksträcka, alltså strax innan kurvan nås. Bromsar du för sent kommer bilen att slira. Viktigast är att ha koll på framhjulen, så länge de är under kontroll och inte slirar kommer karten att följa banan. Bakhjulen kan slira lite utan att det påverkar farten för mycket.
  • Var försiktig när du kör om och ta inte alltför stora risker i början. Efterhand kommer du lära dig hur lång tid du behöver för att köra om säkert.
  • Håll noga koll så att du inte krockar med en annan förare. Detta kan låta självklart men på en bana med flera kartar som ibland kör med några centimeters marginal mellan varandra är det ett lätt misstag att göra.
  • Använd varvet före som en referens på hur du ska köra nästa. Gick hela varvet bra så pusha lite extra vid nästa för att utmana dig själv och vinna några sekunder. Krockade du under första varvet, ta det lite lugnare under nästa.

Våga testa gokart i Stockholm

Använder du dessa tips då du kör gokart i Stockholm har du chansen att vinna över dina vänner och bli en säkrare förare. Första gången du kör handlar det mycket om att känna av och våga testa. Genom att vara förberedd och känna sig säkrare kan körningen förbättras avsevärt. Glöm inte: Kör in i kurvan lugnt och lämna den snabbt.