Gokartens historia

Dela

Gokarten, den lilla enkla och omåttligt populära bilen, har en spännande historia och är älskad av både barn och vuxna. Bilen uppfanns i USA för att sedan spridas över hela världen, inte minst till vår huvudstad Stockholm.

Boka gokart här

Företag

Betyg

Fördelar

Besök nu

3 0
  • Ca 20 Minuter
  • 345 Kr (pris/person)
0 0
  • 20 Min
  • 280 Kr (pris/person)
1 0
  • Ca 20-25 minuter
  • 395 kr (pris/person)
0 0
  • 3 x 7 min körning
  • 375 kr (pris/person)
0 0
  • Ca 20 Minuter
  • 690 Kr (2 personer)

I denna artikel kan du läsa med om gokartens historia och anledningen till att denna lilla och snabba bil tagit världen med storm.

Gokarten –grundades av en snäll pappa

Gokart är en sport som kommit till tack vare en specifik person. Art Ingels hette mannen som byggde den första gokartbilen i södra Kalifornien år 1956 då hans son ville köra en bil men ännu var för liten. Art Ingels byggde gokarten av skottkärrhjul, några rörbitar och sin gamla Clinton gräsklipparmotor och ett litet barns dröm gick i uppfyllelse.
På engelska kallar man en enklare kärra för Cart men Art Ingels valde att ge namnet gokart till sin nya uppfinning, ett namn som än idag är det vanligaste för de små, enkla bilarna.

Intresset för gokarten växte snabbt

Art själv älskade att köra runt i sin sons lilla bil på stormarknadens parkering och snart stod flera människor i kö för att få prova på att köra. Intresset för dessa små bilar spred sig snabbt och faktum är att skivbromsen uppfanns genom att en person satte fast två hovtänger som nöp åt vid inbromsning på en gokartbil. Snart började gokarten utvecklas kommersiellt under namnet ”galopperande järnsängar”.
Den första tillverkaren av gokartbilar är det amerikanska företaget Go Kart Manufacturing Co som grundades år 1958. Den första tillverkaren av gokartens motorer var McCull och även det var ett amerikanskt företag.

Gokartens spridning till Europa

Nu gick det undan, gokarten blev snabbt populär och spreds till massor av andra länder. Faktum är att det nu blivit en stor sport i Europa, inte minst i Sverige. Stockholm är den mest gokarttäta staden i landet och det finns massor av ställen i Stockholm där du kan hyra gokart för en stund eller börja tävla i sporten. Faktiskt är det så att i Stockholm finns den äldsta banan i Sverige som fortfarande är i originalskick.

Så kom gokarten till Stockholm

Året var 1965 och de två gokartintresserade männen Kjell Weström och Kjell Östling tävlade sedan en tid tillbaka i gokart. Dock fanns det ingen bana i Stockholm som de kunde träna på så de hyrde en del av Arlanda för att kunna träna och tävla. När kontraktet löpte ut byggde det motorintresserade paret sin egen gokartbana som fick namnet Ös-We efter de första bokstäverna i männens efternamn.
Faktum var att flera klubbar och organisationer tidigare försökt starta en gokartbana i Stockholm men misslyckats. Därför blev Ös-We-banan den första i Stockholm. Det finns en bana i Malmö som fortfarande är igång, den öppnade året innan Ös-We. Dock är den både ombyggd och utbyggd till skillnad från Stockholms gokartbana som är i originalskick. Invigningen av den 654 meter långa och 7 meter breda banan i Stockholm skedde den 3 juli 1966.

Åk gokart i Stockholm

Att åka gokart i Stockholm är en rolig aktivitet för hela familjen och passar utmärkt som en rolig helgaktivitet eller födelsedagsaktivitet. Varför inte ta med en kompis eller en kollega och se vem av er som är den bästa föraren? Gokart i Stockholm är trots allt en spännande och underhållande upplevelse som passar alla åldrar.