Tävla i gokart

Dela

De flesta av oss vet vad gokart är men inte alla vet att sporten egentligen heter karting på svenska. Många är de som provat på gokart vid några tillfällen, några minuter åt gången för nöjes skull. De flesta stannar där men sedan finns det några som blir fångade av den fartfyllda sporten och får en ny hobby för att så småningom kanske börja träna på elitnivå.

I denna artikel ska vi titta lite närmare på hur det går till att tävla i gokart och hur du går tillväga om du är sugen på att tävla i gokart i Stockholm

Vinnare i acceleration

Vad alla gokartälskare har gemensamt är den hisnande upplevelsen – känslan när karten sveper genom kurvorna och glider förbi konkurrenterna. Det kan se väldigt enkelt ut men skenet bedrar. Skillnaden mellan de kartar som finns att hyra och en tävlingskart är trots sina likheter på ytan stora. Både Porschen och Ferrarin förlorar över tävlingskarten i acceleration och nästan alla Formel 1-förare har lagt grunden till sina karriärer genom att starta med gokart.

Olika klasser i gokart

Inom tävling i gokart finns flertalet olika klasser som främst är uppdelade efter förarens ålder, växlar och ekonomi. Klasserna finns med motorer från 60 till 250 cm³. SM i gokart körs varje år och Sverige har haft flera världsmästare i karting genom åren.

Lägsta ålder för att köra gokart är sju år. Klassen för sjuåringar heter Caddeti och räknas inte som en tävlingsklass utan snarare som en uppvisningsklass. Syftet är att förbereda förarna inför kommande tävlingsklass genom att börja delta i lokala uppvisningsklasser. Nästa klass kallas för microklassen och gäller från tio år. Här börjar tävlingarna på riktigt och spänningen stiger. Motorerna i microklassen får inte trimmas vilket är en fördel ekonomiskt eftersom bilarna blir mer hållbara. Från cirka 13 år och uppåt finns det sedan lite olika klasser som kan väljas utifrån ekonomi och ambitioner.

Börja träna och tävla gokart i Stockholm

För att börja träna och tävla i gokart krävs en del förberedelser:

  • Börja med att leta upp en klubb som har gokart i Stockholm. Klubben måste vara ansluten till Svenska Bilsportförbundet.
  • För att kunna delta i tävlingar krävs en tävlingslicens och för denna behövs en licenskurs i gokart. Sök efter en klubb med gokart i Stockholm och ta reda på om de anordnar licenskurser.
  • En hel del utrustning som är godkänd för gokart krävs för att kunna träna och tävla i sporten. Minimikrav är skor, overall, handskar och hjälm men även andra skydd som till exempel ryggskydd och nackkrage kan vara bra att ha. Annan användbar utrustning är regnställ, skoskydd och regnhandskar.
  • Sist men inte minst behövs självklart en gokartbil. Ett tips är att leta efter en begagnad kart i början då nybörjare oftast ändå inte har behov av ett nytt chassi.

Träna och tävla i gokart i Stockholm

Att träna och tävla i gokart är både spännande och fartfyllt. Många som provar för första gången finner ett nytt intresse som följer med hela livet. Det finns flertalet klubbar i Stockholm som erbjuder möjligheten att träna på både nybörjar- och elitnivå. Leta runt bland klubbarna och känn efter vilken som passar just dig. Förbered dig sedan för en fartfylld och rolig hobby eller tävlingskarriär.